Sarcina pe saptamani. Analize si ecografii.

Sarcina este un capitol foarte important din viata oricarei femei. Pentru a trece cu bine fiecare saptamana de sarcina si pentru a avea un bebelus sanatos, gravida trebuie sa aibe mare grija de ea si de sanatatea sa si sa urmeze toate indicatiile medicului ginecolog.

shutterstock_9013117Sarcina se in tinde pe o perioada de 40 de saptamani impartite in 3 trimestre. Pe langa alte aspecte importante pentru sarcina, viitoarea mama trebuie sa respecte un tabel de analize si ecografii necesare in fiecare trimestru de sarcina.
Inca din primul trimestru de sarcina, mai exact in primele 12 saptamani, gravida trebuie sa-si faca un set de analize si o ecografie pentru confirmarea saptamanii de sarcina. Analizele recomandate in primul trimestru din cele 40 de saptamani de sarcina sunt urmatoarele:

  • Hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare
  • Grupa sanguina, RH-ul
  • Testare HIV si testare VDRL (sifilis)
  • Teste pentru hepatita B si C, teste de sange pentru hormoni
  • Examen Babes – Papanicolau
  • Examen de secretie vaginala
  • Sumar de urina si urocultura
  • Ecografie efectuata in saptamanile 11-14 de sarcina, dublu test

In trimestrul al doilea de sarcina, viitoarei mamici i se poate recomanda un triplu test pentru depistarea anumitor anomalii cromozomiale. De asemenea, in perioada 20-22 din sarcina gravida va efectua inca o ecografie de morfologie fetala. Se pot repeta si o parte din analizele de sange in acest trimestru, pentru depistarea unei eventuale anemii.

Iata ca ai ajuns in a treia etapa a sarcinii. Mai exact, esti in trimestrul trei de sarcina, cel mai nerabdator si cel mai emotionant trimestru. Bebelusul este tot mai mare iar tu incepi deja pregatirile pentru nastere. In aceasta perioada, vizitele medicale se vor rari, medicul chemandu-te la cabinet in fiecare saptamana pentru a verifica tensiunea arteriala, greutatea, pozitia bebelusului, uterul, bataile cordului fetal.
In acest trimestru al sarcinii (28-40 de saptamani) va trebui sa repeti o parte din analizele de sange si examenul de secretie vaginala cu scopul depistarii streptococului de grup B. In perioada 30-32 de saptamani de sarcina va fi necesara inca o ecografie de morfologie fetala, aceasta evaluand greutatea fatului, functia inimii fetale, localizarea placentei, gradul de maturitatea si cantitatea lichidului amniotic.