Montajul structurilor de armare din otel beton fasonat

Construirea cu ajutorul betonului implica mai multe etape pentru a obtine cele mai bune rezultate, inclusiv formare, gradare, introducerea si finisarea. Un pas important este montajul si plasarea barelor de armare, sau a subansamblelor armaturii, in mod corect.

In primul rand, planificati proiectul. Pentru constructii din beton armat, un inginer si un arhitect vor face, de obicei, lucrarile de proiectare tehnica si vor furniza informatii specifice cu privire la dimensiunile, configuratia si plasarea armaturii in structura din betonarmat. Planificarea fabricarii si plasarea, precum si planificarea muncii sunt printre primele sarcini din proiect.

O etapa extrem de importanta este montajul armaturilor din otel beton. Pentru proiectele simple, cum ar fi fundatii de constructii tipice, lucrari de irigatii, diferite cladiri cu un singur nivel si altele, puteti cumpara cel mai probabil, armatura necesara de la un centru de aprovizionare sau de la depozit pentru materiale de constructii.
Montajul armaturilor din otel beton precum si obtinerea elementelor de armare din otel beton fasonat se pot face „on-site”, direct pe santier de catre personal calificat. Pentru aplicatii mai complexe cum ar fi pereti de fundatie, carcase de pereti mulati, structuri foarte inalte, rezervoare si alte proiecte, va trebui sa aveti forme specifice proiectate si calculate de catre un specialist in realizarea structurilor de armare.  De asemenea trebuie avuta in vedere o sursa de aprovizionare cu otel beton care sa asigure cantitatea si calitatea prevazute in proiect, la un pret cat mai redus. Mai multe informatii despre utilizarea otelului beton fasonat in constructii, gasiti aici.

Una dintre cele mai utilizate forme de armare a betonului sunt etrierii de constructie. Acestia sunt forme de armaturi metalice, obtinute din otel beton fasonat, care tin armatura lateral intr-o anumita configuratie, adesea numita cusca. Acestea creeaza un cadru care tine aceste bare mari in pozitie, si pot fi chiar combinatii complexe de forme rotunde, patrate, dreptunghiulare sau drepte. De asemenea, etrierii au diferite grosimi in functie de dimensiunea constructiei.

Activitatea se continua cu legarea armaturilor metalice. Legarea barelor astfel incat sa ramana in pozitia corecta respectiva este critica pentru a atinge rezistenta dorita a structurii de beton finalizate. Urmeaza amplasarea fiecarei armaturi metalice in pozitia sa respectiv in functie de aspectul descris in etapele anterioare. Barele cadru (sau barele de marcare) pot fi marcate cu un marker cu talc, vopsea, sau cu spray cu vopsea.

Ultima etapa o reprezinta legarea tuturor barele necesare in pozitiile lor corecte. Apoi se verifica planurile proprii pentru a face ca fiecare componenta a armaturii sa fie la loc. De multe ori, in armarea betonului structural, se pot gasi mai multe elemente care interfereaza impreuna.

Se va observa configuratia armaturii metalice in timpul turnarii betonulului. Daca se observa deplasarea armaturii, barele de armare trebuie plasate in pozitia initial cu un instrument, spre exemplu o lopata, astfel incat sa se poata obtine o parghie suficienta pentru a modifica directia de curgere a betonului si astfel forta sa fie aplicata in directia opusa.