Executarea de studii geotehnice reprezinta un prim pas in realizarea unei constructii

Constructia unui nou obiectiv pe un anumit teren necesita executarea unui studiu geotehnic si pe langa faptul ca acesta este unul dintre primii si cei mai importanti pasi, executarea unor studii geotehnice este reglementata si prin lege conform Normativ Indicativ NP 074-2007 privind documentatiile geotehnice pentru constructii. Datele prelevate si informatiile culese dintr-un studiu geotehnic sunt deosebit de utile pentru constructor si pentru durata de viata a unei constructii.

Pentru inceput se urmaresc o serie de etape in realizarea unui studiu geotehnic, iar dintre acestea amintim foarte succint de observarea terenului, forarea acestuia si obtinerea unui material care este ulterior analizat in laborator, intocmirea unor rezultate ce sunt discutate de catre o echipa de experti si asa mai departe. Inainte de a incepe o noua constructie este important de avut in vedere executarea unor studii geotehnice corecte si individualizate.

Prin studiu geotehnic individualizat trebuie sa se inteleaga un studiu aplicat in mod direct unui anumit teren sau pamant, deoarece daca in zona exista alte studii executate pentru alte obiective informatiile prelevate nu sunt aplicabile si in cazul unui teren pe care nu este construit nimic sau a unei zone pe care urmeaza a fi ridicata o noua constructie.

Textura si calitatile solului difera, asadar inainte de a ridica un obiectiv este necesar un studiu geotehnic care sa precizeze capacitatea terenului de a suporta o anumita greutate precum si care este greutatea maxima pe care o poate prelua. Aceasta informatie deosebit de utila este ulterior folosita de catre constructor pentru dimensionarea si pregatirea fundatiei, a terenului de fundare precum si a zonelor invecinate.

Fundatia preia greutatea unui obiectiv prin structura sa si o transmite terenului in care se afla, iar terenul la randul sau trebuie sa aiba caracteristicile necesare pentru a suporta o asemenea greutate. In acest sens se executa lucrari de amenajare. De asemenea, fundatia trebuie construita in asa fel incat sa eficientizeze la maximum procesul de preluare si transmitere a greutatii, fapt care poate fi realizat si cu ajutorul unui studiu geotehnic.

Riscurile care apar prin ridicarea unui obiectiv in lipsa unui studiu geotehnic sunt numeroase, astfel ca se porneste de la o nerespectare a legii pana la afectarea rezistentei si duratei de viata a cladirii. Aparitia rupturilor, fisurilor, scufundarea in teren si multe alte astfel de efecte negative inseamna in mod automat riscuri care putea fi evitate. Asadar executarea de studii geotehnice nu este un lucru optional, ci o necesitate.

Studiul geotehnic face parte, impreuna cu proiectele tehnice si arhitecturale, cu analiza topografica, cu certificatul energetic al caldirii, din documentatia tehnica a constructiei, care trebuie sa insotesca cladirea pe toata durata ei de exploatare.