De ce consumul de carburant este mai mare in oras

Se stie faptul ca masinile consuma mai mult combustibil in oras decat in afara acestuia. Care este insa motivul si ce putem face noi, soferii dependenti de masinile personale? La aceste intrebari incercam sa va raspundem in randurile de mai jos.

Consumul variaza de la masina la masina, variaza in functie de stilul de condus al fiecarui sofer in parte si in functie de unde conduci masina in cauza. Nu de putine ori am auzit soferi cu experienta vorbind despre faptul ca masinile lor consuma benzina sau motorina foarte putina la drumurile lungi, pe autostrazi si pe drumurile nationale, si chiar dublu uneori in orasele mari si aglomerate. Care sunt cauzele si explicatiile?

La drum lung, masinile au un consum mai mic deoarece viteza lor este constanta. Lipsa opririlor, partea carosabila buna, viteza constanta sunt motive datorita carora o masina are un consum redus de carburant.

In orase sau alte aglomerari urbane, situatia este complet invers. Stim prea bine ca intr-un oras sau intr-o comuna nu putem avea o viteza constanta datorita trecerilor de pietoni, semafoarelor sau sensurilor giratorii. In plus, viteza si atentia soferului este mai mare deoarece oricand poate fi nevoit sa puna o frana brusca pentru a evita un impact. In orasele mari, la consumul de carburant ridicat contribuie si traficul foarte aglomerat si cozile la care soferii sunt nevoiti sa stea. Pornitul si opritul masinii conduc catre un consum mai mare de combustibil si catre uzura masinii, a pieselor consumabile. Nici viteza nu poate fi constanta intr-un oras. De asemenea, mijloacele de transport in comun obliga soferii sa opreasca, sa ofere prioritate, sa fie mult mai atenti si sa conduca cu viteza redusa. Astfel, daca pe o autostrada nu se poate intampla niciun accident spontan, intr-un oras sau intr-o comuna, chiar si pe strazile cele mai laturalnice, pot sa apara tot felul de incidente. Si pentru a evita astfel de aspecte, soferii sunt nevoiti sa conduca cu grija pentru a fi pregatiti oricand sa franeze, consumul combustibil nemai contand.

Pentru a se pastra un consum echilibrat, puteti alege sa evitati sa circulati prin orase si sa folositi soselele de centura, acolo unde acestea exista.