Accesorii de avut in vedere pentru un fotoliu rulant

Fotoliul rulant poate fi definit ca un scaun cu roti destinat persoanelor care au suferit accidente in urma carora se gasesc in imposibilitatea de a se deplasa singure sau fara ajutor. Indiferent ca vorbim despre un accident vascular cerebral care poate avea urmari dintre cele mai diverse precum paraze, hemiplegii si asa mai departe sau ca amintim despre un nefericit eveniment precum un accident de munca sau automobilistic, toate au capacitatea de a lasa o persoana imobilizata pentru o perioada nedefinita de timp.

Aceste scaune sunt esentiale pentru astfel de persoane, deoarece le permit un oarecare grad de mobilitate si le pot oferi partial libertatea de care se bucurau inainte. Exceptand situatiile de imobilizare totala la pat, caz in care este cea mai recomandata utilizarea unui pat medical, persoanele imobilizate partial trebuie si pot avea mobilitate. La ora actuala exista pe piata o multime de fotolii rulante din care poti alege, iar acestea prezinta diferite dotari pe care trebuie sa le ai in vedere.

scaun-cu-rotileIn functie de stilul de viata, de aspectele de confort, aspect sau functionalitate pe care le urmaresti sau chiar bugetul de care esti limitat, poti opta pentru un fotoliu rulant care sa acopere cat mai mult din necesitatile persoanei aflate in imposibilitatea de a se deplasa.

Pentru inceput este important sa achizitionezi un scaun care permite ajustarea latimii sezutului, deoarece confortul pacientilor este cel mai important. Un individ care cantareste mai mult se va afla intr-o situatie neplacuta daca este asezat intr-un fotoliu rulant a carui latime nu este conforma cu necesitatile sale, asadar ia in considerare aceata prima optiune.

O alta dotare importanta a unui fotoliu rulant este calitatea sezutului. Avand in vedere ca pacientul va fi nevoit sa-si petreaca o buna parte din timp asezat in fotoliul rulant, sezutul trebuie sa fie foarte confortabil. In acest sens unele scaune mobile sunt dotate cu perne si alte mijloace pentru a spori gradul de confort. Este important sa ai in vedere acest aspect daca fotoliul rulant nu va fi folosit doar pentru transportul din punctul A pana in punctul B.

Orice fotoliu rulant trebuie sa fie portabil, astfel ca daca nu are optiunea de pliere s-ar putea sa fi pus intr-o incurcatura atunci cand vrei sa mobilizezi pacientul pe distante mai lungi. Unele modele se pliaza mai usor si sunt special concepute pentru a ocupa cat mai putin spatiu, in timp ce altele vor fi voluminoase chiar si atunci cand sunt pliate. Toate aceste caracteristici depind de necesitatile pacientului si de bugetul alocat pentru achizitia unui fotoliu rulant.

Alte accesorii mai putin importante ale unui fotoliu rulant, dar care pot spori gradul de confort sunt: suportul pentru laptop, suportul de pahare, spatar special confectionat cu spuma sau gel pentru un confort sporit si asa mai departe. In unele cazuri, atunci cand persoana imobilizata se afla in incapacitatea de a utiliza utilitatile din locuinta, se poate opta pentru un fotoliu rulant dotat cu un scaun cu WC, ca, de exemplu acesta.

Poti opta pentru un fotoliu rulant propulsat electric sau manual, cu diverse optiuni suplimentare daca beneficiezi de un buget mai mare, insa nu trebuie sa treci cu vedere niciodata dotarile minime care ii pot asigura pacientului confortul necesar in perioada provizorie sau nedefinita in care va folosi respectiul fotoliu rulant.

De asemenea, nu uita sa verifici daca fotoliul rulant pe care vrei sa-l achizitionezi are frana si suport pentru picioare – doua optiuni foarte importante pentru siguranta pacientului.

Iti recomandam, daca te afli in nefericita situatie de a fi nevoit sa achizitionezi un fotoliu rulant, Magazinul Ortopedic  (www.magazinulortopedic.ro), un magazin dedicat echipamentelor si accesoriilor orotopedice, inclusiv fotoliilor rulante.