3 legume care pot fi tratate cu sulfat de cupru

Sulfatul de cupru este un praf folosit, deseori, in agricultura, pentru stropirea recoltei. Acesta protejeaza legumele de difeite boli cauzate de clima, de ploi, de insecte etc. Agricultorii aleg sa stropeasca recolta cu sulfat de cupru deoarece acesta este unul dintre cele mai putin toxice produse de „curatat” gradina.

Sulfatul de cupru se gaseste sub forma de praf de culoare albastra, in magazine destinate produselor agricole, in ambalaje speciale. Sulfatul de cupru, sau piatra vanata, se amesteca cu apa, se dizolva foarte bine, si se foloseste imediat pentru a avea efecte pozitive asupra culturilor. Solutia poate si folosita si intr-un amestec special, alaturi de var stins in apa, amestec cunoscut si sub numele de zeama bordeleza. Amestecul se realizeaza doar in recipiente din plastic sau lemn (metalul este interzis), dupa o reteta cu cantitati clare, care nu trebuiesc incalcate. Zeama bordeleza se foloseste, fie pentru stropirea platelor impotriva daunatorilor fie toamna, tarziu, pentru curatatea gradinii, a pomilor fructiferi. Asemenea sulfatului de cupru, si aceasta compozitie trebuie utilizata imediat dupa preparare.

Cele mai sensibile legume din gradina care necesita ingrijiri cu piatra vanata sau zeama bordereza, sunt rosiile, cartofii si varza.

Rosiile au nevoie de soare, apa, un sol curat pentru a se dezvolta sanatos. Insa, o temperatura prea ridicata, un soare puternic sau ploile din abundenta pot afecta rosiile, conducand chiar catre uscarea acestora. Caderea rasadului (boala specifica rosiilor) poate fi prevenita cu ajutorul sulfatului de cupru. Petele brune care apar pe frunzele si pe fructele rosiilor, sunt inlaturate daca stropiti plantele cu piatra vanata in timp util.

Cartofii sufera si ei diferite probleme de sanatate datorate temperaturilor, solului, insectelor etc. Si pentru ca sunt sensibili ei trebuie protejati din timp. Mai exact, pentru a avea o recolta sanatoasa si bogata, trebuie sa stropiti platele de trei ori, cu zeama bordereza sau sulfat de cupru. Stropiti rasadurile pentru inceput, inainte de inflorire. Repetati procedeul dupa inca 10 zile si apoi, ultima stropire, dupa 2-3 saptamani.

Varza este, de asemenea, o legume minune. Pe cat este de gustoasa si sanatoasa, pe atat este si de sensibila. Asemenea rosiilor, planta se lasa afectata foarte usor de canicula, de lipsa apei etc. Petele care apar pe frunzele de varza si care conduc catre uscarea acestora pot fi prevenite daca sunt stropite cu sulfat de cupru sau zeama bordereza.