De ce sa angajezi un diriginte de santier?

Indiferent de tipul constructiei pe care vrei sa il ridici, necesitatea unui diriginte santier constructii nu poate fi trecuta cu vederea din doua motive: in primul rand legea impune existenta unei astfel de persoane care sa supravegheze lucrarea, iar in al doilea rand beneficiile pe care  existenta unui diriginte santier constructii le ofera investitorului nu pot fi trecute cu vederea.

Unul dintre aceste beneficii este verificarea constanta a calitatii lucrarilor precum si a respectarii normelor aflate in vigoare, deoarece in caz contrar acest diriginte santier constructii poate raspunde conform legii. Spre exemplu, firmele care executa lucrari de constructii au un sistem propriu prin care verifica aceasta calitate, insa existenta unui diriginte de santier constructii care sa supravegheze intreg procesul nu poate fi decat un avantaj suplimentar pe care orice beneficiar al unei constructii ar trebui sa il aiba in vedere.

Un diriginte de santier constructii este o persoana fizica ce a fost autorizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii pentru a desfasura o astfel de activitate. Acesta are numeroase sarcini si reprezinta totodata beneficiarul in fata celor care furnizeaza materiale, in fata proiectantului si asa mai departe. Munca pe care acesta o depune este, fara indoiala, un aspect important, fiind si una obligatorie, existand obligativitatea legala de a angaja un diriginte de santier pentru orice lucrare de constructii derulata.

Existenta autorizatiei de constructie este un alt document ce trebuie verificat de catre un diriginte santier constructii, iar mai departe acesta are obligatia de a constata daca proiectul este in concordanta cu aceasta autorizatie de constructie. In situatia in care apar neconcordante intre proiectul respectiv si lucrarile efectuate in procesul de constructie, inspectorul de santier este cel care il anunta pe proiectant urmand ca ulterior situatia sa fie rezolvata prin adoptarea unor masuri aferente.

Spre final mai trebuie mentionat ca tot dirigintele de santier este cel care trebuie sa aiba in vedere predarea cartii tehnice catre beneficiar care a fost intocmita conform legislatiei aflate in vigoare si cu ajutorul documentelor primite de la constructor si proiectant. Inspectorul de santier, dupa cum mai este cunoscut, reprezinta beneficiarul in fata furnizorilor, a proiectantului si asa mai departe, dar totodata vegheaza si asupra executarii corecte si conform legislatiei aflate in vigoare a lucrarilor de constructie.